Yeni Normal’e Geçiş

Mevcut krizi yönetmek ilk önceliğimiz olmasına rağmen orta ve uzun dönemli dalgalanma etkilerini dikkate almak gerekir. Aşı bulunana veya toplum bağışıklık kazanana kadar önümüzdeki 2 yıl (Imperial College bu periyodun 12-18 ay olacağını tahmin ediyor) içerisinde iş ve özel yaşamı
birçok yıkıcı etkilerle karşılaşacak ve bunlar yeni alışkanlıklara neden olacak. Dünyamızın neden çok farklı olacağı konusunu sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Bazı kural ve önlemler değişecek, bunlar;

  • Kısıtlı toplanmalar
  • Seyahat kısıtlamaları
  • Hijyen gereklilikleri
  • Hassas grupların korunması gibi

Yeni alışkanlık ve davranış şekilleri yaşamımıza girecek, bunlar;

  • Uzaktan çalışma
  • İç içe geçen çalışma ve özel yaşam dengesi
  • E-ticaret ve lojistiğe erişim
  • E-sağlık gibi

Birçok artçı şok bekleniyor ve bu benzeri görülmemiş şokların ikincil etkileri ortaya çıkmaya başladı, bunlardan bazıları;

➢ Dünya nüfusunun yarısı geçici olarak evlere kapandı
➢ İşsizlik ve ardından iflasların gelmesi
➢ Jeopolitik: Mevcut yabancı düşmanlığı ve popülizm tarafından güdümlenen sınırların kapanması ve yeni yasalar

Tüketici davranışlarında beklenen değişimlerin ilk sinyalleri gelmeye başladı. Zaman içerisinde beklenen değişimler ivme kazanıp davranış değişimlerine dönüşecek. Bazı örnekler:

  • Formula 1 gerçek sürücülerle e-sport’a dönüştü
  • Hotellerde müşterilere servisleri robotlar yapmaya başladı
  • Çin’de polisler infrared kasklar kullanmaya başladı

Değişimler birçok cephede oluşacak:

  • Jeopolitik (örn. Korumacılık)
  • İnsan davranışı (örn. Bağışıklık sertifikasyonu)
  • Endüstri dinamiği (örn: Tedarik zincirinin bozulması)
  • Teknoloji (örn. Her şeyin temassız olması)
  • Regülasyon (örn. Yeni gizlilik kanunu)
  • Makroekonomi (örn. Sermayeye limitli erişim)

Bu ana değişim cephelerinden “İnsan davranışlarında” beklenen 10 değişim:

  1. Artan korku, yalnızlık ve depresyon
  2. Diğer insanlara ve ürünlere karşı hijyen güveninin kırılması
  3. Ülke dışı ve içi seyahatlerin kısıtlanması
  4. Evden çalışma ortamlarının optimize edilmesi
  5. Her seviyede tansiyon ve çatışmaların artması
  6. Global işsizliğin artması
  7. Her şeyin eve gönderilmesi (sevkiyat)
  8. Yaşlı nesil ile kısıtlanan temas
  9. Kimliğimizin işimizden daha öne çıkması
  10. Bağışıklık kazanmış (onaylı) tüketicilerin değeri

Aşağıda bunları biraz daha açarak incelemeye çalışalım.

1. Artan korku, yalnızlık ve depresyon

Maalesef birçok kişi kendini daha izole hissedecek, işlerini kaybedecek, hastalanacak, ilişkilerinde problemler yaşayacak.
Beklentiler: Uzaktan terapi ve koçluk için ihtiyaç ciddi anlamda artacak. Online sosyal oyunlar ve aplikasyonlarda patlama yaşanacak (Ör: Houseparty, Discord vb.). Firmalar bu yeni düzen için ürünler çıkaracak, örneğin Zoom üzerinden online arkadaşlık etmek gibi.

2. Diğer insanlara ve ürünlere karşı hijyen güveninin kırılması

Tüketiciler ve organizasyonlar etkileşime girdiği kişi ve ürünler konusunda çok daha dikkatli olacaklar. Hem kişilerin ve hem de organizasyonların hijyen ve sağlık durumu ile ilgili resmî kanıt beklentisi olacak.

3. Ülke dışı ve içi seyahatlerin kısıtlanması

Seyahat ve turizm endüstrisi en büyük etkiyi alabilir. Tüketiciler evlerine dönememe veya yabancı bir ülkede başka bir salgına yakalanma riskini hissedecekler.
Beklentiler: Yurtiçi turizm yükselecek. Yurtdışı seyahatleri uzun tatiller için seçilecek (karantina dönemi hesaba katılacak). Seyahatler uzaktan çalışma ile birleştirilecek. Kırsal ve uzaktan çalışma lüks kaçışlar olacak.

4. Evden çalışma ortamlarının optimize edilmesi

Ev tamamen yeni bir anlam kazanacak. Bireyler ve aileler, iş – özel yaşam ihtiyaçlarını bu sınırlı alanlarının içinde dengelemenin yeni yollarını bulmaya çalışacaklar.
Beklentiler: Nakit zayıf firmalar ofis alanını ve altyapıyı azaltacaktır. Evlerde farklı kurulumlar gerçekleşecek. İnsanlar, yaşam tarzındaki bu değişikliği karşılamak için özel ekipman, makineler ve gelişmiş video / ses kurulumlarını eve getirecek. Tüm bunlar yeni politikaların ve yeni sigortaların gerekliliğini doğuracaktır.

5. Her seviyede tansiyon ve çatışmaların artması

Birçok kuruluş ve insan hayatta kalma modunda çalışıyor. Çoğu bu süreçte sözleşmeleri veya düzenlemeleri ihlal edebilir.
Beklentiler: Google arama eğilimlerinde “Mücbir Sebep” önemli bir artış gösterdi. Yasal savaşlar her yerde açılacaktır. Aynı zamanda, avukatlar dijital bir çalışma biçimine geçiyorlar.

6. Global işsizliğin artması

Çoğu kişi kariyerlerini yeniden düşünmek zorunda kalacak. Aynı sektörde yine mücadele eden başka bir rakibe geçmek bile bir seçenek olmayacak.
Beklentiler: Uzaktan eğitim ve beceri kazanma zirve yaşayacak. Aynı zamanda, birçoğu aile bütçelerine katkıyı arttırmak için girişimciliğe soyunacak. Her iki seçenek de ekonomi belli bir noktaya gelince değerli deneyimler katmış olacaktır.

7) Her şeyin eve gönderilmesi (sevkiyat, teslim)

Birçok perakende işletmenin ve ürün distribütörünün eve teslimat sistemine geçmesi gerekecektir. Geleneksel perakende satış yok olmayacak fakat evrim geçirecek.
Beklentiler: Daha özellikli dağıtım çözümleri ihtiyaç olacak (örneğin; dondurulmuş / soğutulmuş gıdalar için bırakma noktaları). Daha gelişmiş tedarik zinciri optimizasyonları gerekecek. (örneğin aynı ev veya caddeye teslimat yapan birden fazla mağaza).

8. Yaşlı nesil ile kısıtlanan temas

Aşı bulunana kadar 65 yaş üstü insanlarla etkileşim ciddi şekilde kısıtlanacaktır. İnsanların sosyal toplantıları yeniden düşünmeleri gerekecek.
Beklentiler: Dijital evlat edinme çok yakında hızlanacak. Bu nesil için özel perakende seçenekleri, Yaşlı neslin törenlere, ritüellere (örneğin büyük düğünler) katılımları çözüm bekleyen konular olacak. Özel ihtiyaçları olan veya belirli bir yaştaki toplulukların yükselişi yaşanacak.

9. Kimliğimizin işimizden daha öne çıkması

Birçok insan için, mesleği ve rolleri kim olduklarının önemli bir parçasıdır. Yeni dönemde işi ve özel hayatı karıştırmak, bu yüzeysel katmanı çürütecek. Sadece şimdiden birçok kişi meslektaşlarını daha derin bir düzeyde, örneğin bir kerelik yatak odalarından 1 canlı video konferansa katılımıyla bile tanıyor.
Beklentiler: Normal zamanlarda moda, tercih ettiğiniz şekilde kimliğinizi şekillendirmek ve başkalarına göstermek için bir unsurdur. Daha az fiziksel etkileşim olacağından, video etkileşiminizin dijital olarak efektlerle değiştirilmesi bunun yerini kısmen alabilir. (Twitch yayıncılarının ‘canlı yayın odalarını’ nasıl özelleştirdiğine dikkat edin).

10. Bağışıklık kazanmış (onaylı) tüketicilerin değeri

İş modeli birçok insanı dar alanlarda bir araya getirmeye dayanan iş kolları için maalesef tünelin sonunda ışık yok (turistik gemiler, tiyatrolar, etkinlikler/festivaller…).
Beklentiler: Tek kişilik yemek kabinlerinin veya insansız etkileşimlerin yükselişi yaşanacak (örneğin robot garsonlar). Bağışıklık durumunu kanıtlayan resmi sağlık kaydına sahip yeni bir tüketici segmentinin yükselişi bir çıkış yolu olabilir. Sadece bu insanlar için pazar oluşturulacak. Bu, çoğu endüstri için keşfedilmemiş bir alan olacaktır, örneğin yetişkin eğlence endüstrisine dikkat etmeniz iyi bir yer olabilir. Onlarca yıldır HIV ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların sektörlerinde yayılmamasını başardılar.

Facebooktwitterlinkedin

Etiketler:, ,

Geri Bildirim gönder...

Yorum Yaz