Çoklu nesil yönetim tarzına duyulan ihtiyaç artıyor
İş dünyasında çalışan ? yöneten ayrımında artık Y kuşağı ayrı bir önem taşıyor. Günümüz yöneticileri artık geleneksel yöntemleri çoklu nesil yönetim tarzıyla yenilemek durumunda…
İş dünyasında bugün yaşadıklarımıza benzer, birden fazla kuşağın aynı anda sahnede olduğu dönemle çok nadir karşılaşılır. X kuşağı olarak tanımlanan 1964 ? 1980 arası doğumlular; 1980 sonrası doğumluları tanımlayan Y kuşağı ve elbette İkinci Dünya Savaşı sonrası 1964?e kadar olan dönemi temsil eden Baby Boomers kuşağı.
Üst düzey yönetimi üstlenen Baby Boomers kuşağı ile orta ? üst düzey yönetici konumunda bulunan X kuşağının öncelikle yeni çalışan kesimini, yani Y kuşağını iyi ve yakından tanıması gerekiyor. Çok değil, 2025?te gelişmekte olan ülkelerdeki işgücünün yüzde 60?a yakınının Y kuşağından olması bekleniyor. Sadece sağlık sektöründe Y kuşağından çalışanların oranı bugün yüzde 35?lere yaklaşmış durumda. Bu da, hem şirketlerin insan kaynakları departmanlarını hem de araştırma şirketlerinin odak noktasının Y kuşağı üzerine sabitlenmesi anlamına geliyor. Peki Y kuşağı gerçekten bilinmezlerle mi dolu? Aslında değil, yapılan pek çok araştırmada öne çıkan nokta; Y kuşağıyla ilgili önyargıların gerçeği yansıtmadığı yönünde. Örneğin Y kuşağının aslında çalıştığı şirkete sadık olmadığı; kendi bildiği yolda gitmek istediği gibi ön yargılar sıkça dile getiriliyor. Oysa burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta, Y kuşağına neyin ne olduğunun yeterince anlatılmamış olması. Eğer günümüz yöneticileri, Y kuşağının bilgiye olan açlığını doğru yöntemlerle gidermeyi başarır; kendini, Y kuşağına onların diliyle anlatmayı başarırsa çoklu nesil yönetim tarzını da sorunsuz bir şekilde yürütebilir.
Y kuşağına ulaşmanın önemli yollarından biri ise interneti ve sosyal medyayı aktif kullanmaktan geçiyor. Çünkü, X kuşağının aksine adeta internetin ve teknolojinin içinde doğan bu kuşağa sadece televizyonlardan, radyolardan ya da yazılı basından ulaşmak yeterli olmuyor. Y kuşağının bilgi kaynağında ilk sırayı internet ve günümüzde kullanıcı sayısı her geçen gün artan sosyal medya geliyor. Y kuşağından biri, çalışmak istediği şirketlere de bu yolla karar veriyor. Realta Danışmanlık?ın Bloomberg Businessweek Türkiye dergisi için 101 üniversiteden 14 binin üzerinde öğrenciyle yaptığı ve derginin 12 Haziran tarihli sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, öğrencilerin şirket seçiminde etkili olan bilgi kaynakları arasında sosyal medyanın oranı yüzde 39?a ulaşarak ilk sırayı elde ediyor. Çalıştığı ya da çalışacağı şirketi önce internetten araştırıyor, ayrıca hem şirketin hem de şirket yöneticilerinin Facebook, Twitter gibi hesaplarını takibe alıyor. Tercihini otantik, doğal liderlerden yana kullanan Y kuşağı için çift yönlü iletişim de önemli. Takibe aldığı yöneticiyle hızlı ve kolay iletişim kurmak istiyor.
Eğer bir yönetici, kendisini ve şirketini sosyal medyada doğru bir şekilde konumlandıramazsa personel olarak aldığı Y kuşağıyla arasında bir iletişim eksikliği ortaya çıkıyor; bu da Y kuşağının sorgulayan meraklı yapısında eksi puan olarak kaydediliyor.
Günümüz yöneticilerinin kavraması gerekenlerin başında Y kuşağını kendi değerleriyle algılamak geliyor. Çift yönlü iletişim, sanal dünyada etkinlik, odaklanma problemlerine koçluk yapmak gibi kriterler bu noktada önem kazanıyor. X kuşağının rekabetçi yapısını başarıyla yöneten Baby Boomer kuşağının, şimdi de Y kuşağının rekabetçilikten ziyade yarışçı olarak nitelendirebilecek yapısını da çoklu nesil yönetim tarzı içinde değerlendirmesi gerekiyor.
Etiketler:baby boomer, çoklu nesil yönetim tarzı, X kuşağı, Y kuşağı, Y kuşağını yönetmek
Geri Bildirim gönder...